23,4 miljoen euro voor werken aan strand Wenduine

Door Wilfried Vandaele op 11 februari 2020, over deze onderwerpen: Natuur, Noordzee

Het Gewestelijk Investeringsprogramma (GIP) van de Vlaamse regering heeft 20,4 miljoen euro ingeschreven voor werken aan het strand van Wenduine. Daarnaast maakt de Vlaamse overheid ook nog eens 3 miljoen vrij voor zandopspuitingen dit voorjaar. Dat maakt Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van De Haan Wilfried Vandaele (N-VA) bekend.

Wilfried Vandaele: “het bedrag van 20,4 miljoen dient om het strand van Wenduine stabieler en ‘onderhoudsvriendelijker’ te maken.”

Concreet komen er 4 nieuwe strandhoofden en worden er drie oude afgebroken. Om de zwemveiligheid zo goed mogelijk te waarborgen, en alle aanwezige watersporten (bv ter hoogte van de surfclub) alle kansen te geven, was er uitvoerig overleg tussen het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en de gemeente. Zo kwamen er nog aanpassingen na overleg met de strandredders.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Een strand is natuurlijk altijd mooier zonder golfbrekers, maar dit blijkt voor Wenduine de enige duurzame oplossing”.

De werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden over een periode van twee jaar. Eerst oost, dan west. Zo wordt telkens maar een deel van het strand ingenomen. In de zomerperiode, van mei tot en met september, zal er niet gewerkt worden. De werken starten in oktober 2020. In de eerste fase worden er 3 golfbrekers afgebroken, te beginnen met de meest oostelijke, vlakbij de surfclub. In fase 1 worden er ook 2 nieuwe golfbrekers gebouwd. Fase twee start in het najaar van 2021, en dan worden er twee nieuwe golfbrekers gebouwd bovenop bestaande.

Op 20 februari geeft het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust tekst en uitleg in Wielingen, Wenduine. Voor de zomer van dit jaar zal het strand van Wenduine weer opgespoten worden, van aan de Rotonde tot voorbij de surfclub Surfing Elephant. Dat moet gebeuren voor de Paasvakantie, maar uiteraard is een en ander afhankelijk van de weersomstandigheden. Hiervoor is 3 miljoen euro vrijgemaakt.

 

Reportage Focus-WTV

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is