Aanwezigheid politieke partijen op Focus-WTV

Door Wilfried Vandaele op 11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Media

Een socialistische propagandamachine gerund door rode vrienden.” Dat vindt de Knokse burgemeester Leopold Lippens (foto) van de West-Vlaamse regionale zender Focus-WTV. Hij vindt bijval bij regeringspartij N-VA, die drie maanden lang nauwlettend bijhield welke partij aan het woord kwam en welke niet. N-VA wil meer “politiek evenwicht” in de raad van bestuur. “Waanzin”, reageert Johan Vande Lanotte (SP.A).


Het persbericht dat de communicatiedienst van Knokke gisteren uitstuurde, was een nooit vertoonde aanval op de pers. De burgemeester, graaf Leopold Lippens, noemt de West-Vlaamse regionale tv-zender Focus-WTV daarin “een socialistische propagandazender, waarop niemand anders meer te zien is dan lokale SP.A'ers Johan Vande Lanotte, Renaat Landuyt en Franky Deblock.”

Ik wil nooit meer iets te maken hebben met die zender”, zegt Lippens. “De hoofdredacteur is beste vriendjes met de socialisten. Elke keer als ik Focus opzet, zie ik zo'n rode kameraad. Dit is geen fake news meer op zijn Trumps, maar bittere werkelijkheid.”

Hoofdredacteur Frank Gevaert reageert verbouwereerd. “Deze beschuldigingen zijn een aanfluiting van het professionele en onafhankelijke werk dat alle medewerkers en journalisten hier elke dag leveren. Bovendien laat ik mij al tien jaar lang niet meer in met de inhoud van ons nieuws, dat doet onze chef nieuws. Door dit soort gratuite aanvallen op de pers de wereld in te sturen, toont de burgemeester inderdaad dat de Trump-stijl ook hier ingang vindt.

Drie maanden geturfd

Toch vindt Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele, West-Vlaming en mediaspecialist bij N-VA, dat Lippens het niet helemaal bij het verkeerde eind heeft. De West-Vlaamse N-VA turfde gedurende drie maanden zelfs hoe vaak elke politieke partij aan bod kwam. “Omdat er veel kritiek kwam van onze achterban”, zegt Vandaele. “En de verhouding zit effectief scheef. SP.A en CD&V scoorden verschrikkelijk goed. Een regionale zender moet nieuws van alle strekkingen brengen.”

Hij wil daarom dat de raden van bestuur van de lokale zenders anders samengesteld worden. Nu zijn Focus-WTV en alle andere regionale zenders daar nog volledig vrij in. “Er is een enorm SP.A-overwicht bij Focus-WTV. We willen dat lokale zenders zich in de toekomst houden aan het cultuurpact”, zegt Vandaele. Volgens dat pact moet de raad van bestuur worden samengesteld op basis van de verkiezingsresultaten voor het Vlaams Parlement.

“Beangstigende visie”

Johan Vande Lanotte, een van de “rode vrienden” van Focus, is woest. “Zijn we plots teruggekatapulteerd naar het verzuilde Vlaanderen van de jaren '50? Ik vind het onwaarschijnlijk dat N-VA streepjes trekt bij wie het meest op tv mag komen. Dat ze denken dat een raad van bestuur bepaalt welk politiek nieuws een redactie brengt, vind ik een beangstigende visie op de pers.”

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zegt dat de samenstelling van de raad van bestuur “deel uitmaakt van een conceptnota rond de regionale omroepen”. “Het is effectief de bedoeling om meer evenwicht te krijgen”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is