Energie-eiland in koelkast

Door Wilfried Vandaele op 23 september 2015, over deze onderwerpen: Noordzee

Ik ben blij dat staatssecretaris Bart Tommelein eindelijk van gedacht is veranderd", zegt Wilfried Vandaele, Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA), in een reactie op Tommeleins mededeling dat het energie-eiland voor De Haan er wellicht niet komt, wegens te duur.

Tommelein heeft het project zeer lang verdedigd, maar het siert hem dat hij nu toch luistert naar de tegenargumenten”, zegt Vandaele. Enkele maanden geleden verhinderde Wilfried Vandaele (N-VA) dat de federale regering een concessie zou verlenen aan ILand, het consortium van baggeraars dat het eiland wou bouwen.  Vandaele toonde immers aan dat het businessplan van de initiatiefnemers niet beantwoordde aan de concessievoorwaarden. Die bepaalden immers dat de kosten van het eiland in geen geval  doorgerekend mochten worden aan de overheid of aan de consument. En dat was niet het geval: Vandaele berekende dat de stroom uit het eiland 250% duurder zou zijn dan de marktprijs.

Vandaele: “Bart en ik kennen elkaar goed en we hadden intussen een paar goede gesprekken over het onderwerp. Het laatste nog vorige week. Ik ben blij dat hij nu gas terugneemt. Hij voelt natuurlijk ook dat er geen draagvlak is bij de bevolking van De Haan. De toekomst voor de energie-opslag is de opslag in batterijen."

Vandaele besluit: “Ik hoop dat de initiatiefnemers hun plan nu opbergen zodat de discussies kunnen stoppen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is