Burgemeester Vandaele: “De Haan is niet de dweil van de kust”.

Door Wilfried Vandaele op 9 augustus 2020, over deze onderwerpen: Toerisme
Wilfried Vandaele

Nu na Knokke-Heist ook Blankenberge de deuren sluit voor dagjestoeristen, en Oostende treinen weert, is burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan “not amused”. Vanavond bracht hij alle diensten in stelling om de drukte morgen zondag aan te kunnen. Wilfried Vandaele: “Wij zijn niet van plan om de dweil te worden van de kust en alle blubber op de soppen die onze buurgemeenten in onze richting vegen”.

De Haan had het vandaag zaterdag al moeilijk om zijn 12 badzones veilig te houden en moest er omstreeks 16u zelfs één sluiten op de Vosseslag omdat er te veel volk was en de badgasten zich ongedisciplineerd gedroegen. In de naastgelegen zone moest de politie ook optreden omdat een groep jongeren de strandstewards uitdaagden.

Wilfried Vandaele: “Wij hebben ons eigen telsysteem en weten perfect wanneer een bepaalde zone “vol” zit. Dan sluiten we die zone af en sturen we mensen door naar andere zones op ons grondgebied. Dat is een hele opgave, want wij hebben met 12 km het langste strand van de hele Vlaamse kust. Vandaag al merkten we dat er buitengewoon veel (Noord-)Fransen en mensen uit het Brusselse bij ons te gast waren. Dat is vreemd, want dat is niet ons ‘normale publiek’ ”.

Dat andere kustgemeenten nu de deuren dichtgooien voor dagjestoeristen, doet in De Haan alle alarmbellen afgaan. In de loop van de avond werd er dan ook al kort overlegd tussen de burgemeester en de ordediensten, en morgenochtend –zondag- wil burgemeester Vandaele nog overleg met de buurgemeenten, waarna knopen doorgehakt zullen worden.

Vandaele: “In de vooravond stuurden wij 21 politie-agenten van onze zone naar Blankenberge om daar de rellen te helpen bedwingen. Maar morgen zondag gaan wij in de eerste plaats onze eigen problemen oplossen. Wij weten perfect hoeveel mensen er op onze stranden kunnen om het veilig te houden. Als de maximale capaciteit bereikt is, sluiten wij de zones af. Als we bovendien zien dat ons grondgebied “verzadigd is”, sluiten ook wij de toegangswegen af, bv de afrit Jabbeke van de autostrade. Dat scenario ligt al klaar van voor het zomerseizoen, het is maar een kleine inspanning om dat ook uit te voeren”.

Wat weinigen weten is dat het grondgebied van De Haan zicht uitstrekt tot aan de havengeul van Blankenberge. Het strand waar bv het Blankenbergse Beach festival normaal plaatsheeft, is grondgebied De Haan.

Wilfried Vandaele: “Deze zone, waar De Haan-Wenduine tot aan de haven van Blankenberge komt –de wijk “Harendijke” - gaan wij extra in de gaten houden."

In De Haan is het dus zondag alle hens aan dek en burgemeester Vandaele herhaalt: “Wij gaan echt de problemen van onze buurgemeenten niet bij ons importeren. Als dat dreigt te gebeuren, gaat ook bij ons de poort dicht”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is