Burgemeester Vandaele wil andere locatie voor Beachland

Door Wilfried Vandaele op 17 juni 2022

Blankenberge organiseert het muziekfestival Beachland grotendeels op het strand van De Haan (Harendijke). Elke keer zijn er problemen met zwerfvuil en overlast, en worden de duinen beschadigd. Gemeenteraadslid Marleen Maes (Groen) interpelleerde hierover gisteren op de gemeenteraad van De Haan en kreeg een onverwacht antwoord van burgemeester Wilfried Vandaele (Open&N-VA).

Vandaele: “Omdat de zone vlakbij VEN- en Habitatrichtlijn gebied ligt, d.w.z. waardevolle natuur, legt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in een recent schrijven strenge voorwaarden op. Onder andere dat de embryonale duinen die daar zijn ontstaan nadat Beachland door Corona twee jaar lang niet kon doorgaan, niet aangetast worden. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), eigenaar van het strand, nam die voorwaarden over.”

De gemeente De Haan ging nog een stap verder. Burgemeester Wilfried Vandaele: “Wij hebben Blankenberge laten weten dat ook wij ons achter de voorwaarden van het Agentschap Natuur en Bos en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust scharen en als gemeente geen inbreuk wensen op het Natuurdecreet. Bovendien hebben wij gezegd dat wij vanaf volgend jaar geen toelating meer zullen geven voor Beachland op ons grondgebied omdat het volgens ons onmogelijk is om zo’n festival te houden zonder de duinen te beschadigen.”

Het vorige gemeentebestuur van De Haan had Blankenberge de toelating gegeven om het festival te organiseren zonder dat elk jaar opnieuw te moeten aanvragen. Volgens Vandaele is die toezegging waardeloos omdat meerjarige verbintenissen door de gemeenteraad goedgekeurd moeten worden, en dat is niet gebeurd.

Omdat de organisatie en de publiciteit voor de editie van begin juli al volop loopt, wou De Haan voor dit jaar geen stokken meer in de wielen steken.

Intussen wordt echter vernomen dat ook Blankenberge zelf beseft dat het aan de opgelegde voorwaarden niet kan beantwoorden, en overweegt om het festival toch al dit jaar op een andere locatie, richting Zeebrugge, te houden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is