De Haan kijkt verder dan Corona

Door Wilfried Vandaele op 23 april 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis

Meerderheidspartijen Open & NVA en Vooruit kijken verder dan Corona en maken een budget van 875.000 euro tot 1.255.000 euro vrij voor herstelplan inwoners en lokale economie.

Het schepencollege van De Haan, Open & N-VA en Vooruit, heeft een gedetailleerd plan klaar om de gevolgen van Corona voor de inwoners en ondernemers enigszins te milderen. De meerderheid stelde een “keuzemenu” op met mogelijke maatregelen en de kostprijs ervan. Het is de bedoeling dat hieruit een keuze wordt gemaakt met een zo breed mogelijk draagvlak, ook bij de oppositie.

Als enige gemeente tot nu toe gaat De Haan “verder dan Corona”: De Haan wil ook een “noodfonds” in het leven roepen dat in uitzonderlijke omstandigheden een renteloze lening kan verschaffen aan individuen, bedrijven, verenigingen en organisaties. Bijvoorbeeld ook als mensen getroffen worden door zware ziekte, verlies van een partner of kind.

In het “keuzemenu” staan:

-Geschenkbonnen: 25 euro zelf bijdragen + 25 euro opleg gemeente = 50 euro. Dat kan op verschillende manieren, en afhankelijk van het gekozen scenario varieert de kostprijs voor de gemeente van 180.000 euro tot 560.000 euro.
-Concessies van gemeente:  een korting van 20%  zou de gemeente 73.430 euro kosten.
-Uitgestelde evenementen: contracten worden verlengd en organisatoren behouden de reeds betaalde voorschotten en zetten die volgend jaar in.
-Taks kamers (hotels): 20% korting = 20.115 euro
-Sociaal toerisme : 20% korting = 1400 euro
-Aankoop beschermingsmateriaal: mondmaskers e.d. voor maximaal 100.000 euro.
-Instellen van een “noodfonds” met bedrag van 500.000 euro om mensen, bedrijven, organisaties en verenigingen die aantoonbaar in moeilijkheden zijn gekomen, te helpen. Een blauwdruk van dat fonds, met criteria, manier van toewijzen, enz. ligt klaar en zal met de oppositie besproken worden.

Besluit: voor alle maatregelen samen maakt de gemeente een bedrag van  875.000 euro tot 1.255.000 euro vrij.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is