Extra Vlaams geld voor kustredders

Door Wilfried Vandaele op 9 juni 2020

De Vlaamse overheid stelt in 2020, 250.000 euro extra ter beschikking van de Intercommunale Kustreddingsdienst (IKWV), die instaat voor de opleidingen en de uitrusting van de redders aan zee.

Fractieleider van de N-VA Wilfried Vandaele, tevens burgemeester van De Haan, is de initiatiefnemer van het voorstel, dat hij dinsdagmiddag verdedigde in de Commissie Financiën van het Vlaams Parlement. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd door meerderheid en oppositie. 

Wilfried Vandaele: “op die manier geven wij als parlement de mogelijkheid aan Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme, om die extra middelen ter beschikking te stellen. Door de Coronacrisis is extra beschermingsmateriaal nodig en worden op sommige plaatsen aan de kust de bewaakte zones ook uitgebreid. Deze extra Vlaamse inbreng is dus zeer welkom”.

De provincie West-Vlaanderen, die al jarenlang 250.000 euro betaalt, sputtert al enkele jaren tegen om IKWV nog verder te subsidiëren. Daardoor waren de ogen al enige tijd op de Vlaamse overheid gericht. Die subsidieerde IKWV al voor 120.000 euro (na de recentste besparingen nog 113.000). Daarnaast is er ook nog privé-sponsoring en betalen de gemeenten de lonen van de redders, goed voor ongeveer 4 miljoen euro.

Wilfried Vandaele besluit: “Als kustgemeenten verwachten we natuurlijk dat IKWV met deze extra subsidie ook alle nodige beschermingsmateriaal ter beschikking stelt voor al onze redders deze zomer. En aangezien de Vlaamse overheid nu veruit de grootste geldschieter is, verwacht ik van IKWV wel dat het logo van de Vlaamse overheid nu ook overal op verschijnt. De privésponsors legt slechts een fractie van dat bedrag op tafel”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is