Gemeente De Haan stelt hotel ter beschikking van Oekraïnse vluchtelingen

Door Wilfried Vandaele op 11 maart 2022

De vluchtelingenstroom die door de oorlogssituatie in Oekraïne ontstaan is, laat niemand onberoerd. Ook de gemeente De Haan geeft gevolg aan de oproep van de Vlaamse overheid om te helpen bij de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen en zal dat doen op drie vlakken: er huisvesting, financiële steun en het ter beschikking stellen van hulpgoederen.  

Huisvesting 

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Wij zetten in de eerste plaats in op collectieve opvang. Daarvoor maakten we een akkoord met de eigenaars van Hotel ’t Bosje aan de Wenduinesteenweg in De Haan centrum. Marie-Charlotte, Sonja en Tom D’haese, tevens eigenaars van de Charlotte (vroeger Melrose) aan het Koninklijk plein, stellen het gebouw ter beschikking van de gemeente tegen kostprijs. In de 14 kamers kunnen we een 30-tal vluchtelingen opvangen. Desnoods kunnen we ook nog enkele gebouwen van de gemeente en het OCMW omvormen voor tijdelijke opvang.” 

In het kader van de federale actie #plekvrij meldden zich al een 15-tal particulieren aan die een woning of appartement ter beschikking stellen. Het OCMW houdt die adressen bij, maar De Haan geeft de voorkeur aan collectieve opvang.  

“Mensen die samen in eenzelfde gebouw verblijven, zijn ook een steun voor elkaar. Vaak zijn die mensen getraumatiseerd en via collectieve opvang kunnen we ze beter begeleiden”, aldus schepen van Sociale Zaken Marleen Schillewaert-Vercruyce. 

Financiële steun 

Uiteraard kunnen mensen een financiële bijdrage storten op het algemene rekeningnummer van de hulporganisaties 12-12. 

Sommige inwoners gaven echter te kennen dat ze wel financieel willen steunen, maar niet via een grote organisatie. Zij willen dat de steun rechtstreeks gebruikt wordt voor de vluchtelingen. Daarom garandeert de gemeente dat stortingen op het Fonds van de Burgemeester (rek.nr.BE33 0688 9326 5246) met vermelding “Oekraïne”, rechtstreeks ingezet zullen worden voor de opvang en begeleiding van de vluchtelingen. In de eerste plaats gaat deze financiële steun naar wie in de gemeente De Haan opgevangen wordt. De kinderen zullen bijvoorbeeld hier naar school moeten en hebben daar allerlei spullen voor nodig. Daar kunnen de bijdragen o.m. voor gebruikt worden. 

Hulpgoederen 

Mensen willen ook allerlei goederen schenken. De diensten van het OCMW noteren het aanbod. Wat de vluchtelingen hier nodig hebben, kan dan ingezameld worden. Als er in Oekraïne of in de buurlanden goederen nodig zijn, dan zoekt de gemeente een manier om ze ter plaatse te brengen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is