Gezien de discussies in het verleden zouden we verwachten dat de VRT daar terughoudender in geworden was

Door Wilfried Vandaele op 3 oktober 2014, over deze onderwerpen: Media, Openbare omroep

Gatz tikt VRT op vingers over steun aan PVDA-event

De VRT moet veel grondiger de partners checken waarmee het wil samenwerken. Zoiets moet volgens minister van Media Sven Gatz (Open Vld) voorkomen dat de omroep een aan de PVDA gelieerd evenement zou steunen. Meteen zet Gatz daarmee de toon voor de volgende jaren.

Drie jaar geleden lag de VRT onder vuur na een optreden van de Ketnetband op de N-VA-familiedag. Vorig jaar moest de VRT zich terugtrekken als partner van het Festival van de Gelijkheid, een evenement van de socialistische beweging. En blijkbaar stoot een ezel zich soms ook drie keer aan dezelfde steen: Radio 2 dook deze zomer op als partner van ManiFiesta. De organisatoren van dat 'feest van de solidariteit' zijn Solidair, het weekblad van de PVDA, en Geneeskunde voor het volk, dat ook aan de partij is gelinkt.

"Het verbaasde me dat te zien," zegt N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele, die daarover een vraag stelde aan minister van Media Sven Gatz. "Gezien de discussies in het verleden zouden we verwachten dat de VRT daar terughouden- der in geworden was." In de uitleg die de VRT Gatz gaf over de sponsoring blijkt dat Radio 2 het evenement eerst had beoordeeld op basis van de achtergrondinformatie die ManiFiesta had bezorgd. Toen de samenwerking midden juli opnieuw bekeken werd, had de VRT door dat ManiFiesta niet zo neutraal was als eerst gedacht en werd de inhoudelijke samenwerking stopgezet. De affiches met het Radio 2-logo waren toen al verspreid.

Niet goed van de VRT, meende Gatz in het Vlaams parlement. "Ik vind dat een instelling als de VRT een veel grondigere backgroundcheck zou moeten doen van eventuele partners." De VRT beloofde al zijn intern goedkeurings- en controlesysteem te verbeteren om zulke incidenten te vermijden. Gatz verwacht daar binnenkort meer uitleg over van de openbare omroep.

Met het antwoord gaf Gatz aan dat hij er niet vies van is om zijn stem te laten horen. Ingrid Lieten (sp.a), zijn voorganger als minister van Media, beperkte zich maar al te vaak tot het voorlezen van de VRT-antwoorden zonder haar eigen mening te geven. Ook bij het incident rond het Festival van de Gelijkheid was dat zo. Gatz maakt al van bij het begin duidelijk dat hij niet zomaar genoegen neemt met wat de VRT zegt.

De Morgen, 3 oktober 2014

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is