Heraanleg duingebied en dierenparkje in Wenduine van start

Door Wilfried Vandaele op 19 januari 2023

In Wenduine wordt het stuk duinen tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde opgewaardeerd. Ook het dierenparkje en de parking worden heringericht. De werken gaan volgende week van start. Het duingebied en de parking zullen tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk zijn.  

Schepen voor leefmilieu, Hilde Dhont: “De aannemer start met het verwijderen van zogenaamde exoten. Dat is invasieve uitheemse beplanting, zoals rimpelroos, die ervoor zorgt dat inheemse planten en dieren gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen.” 

Daarna wordt het wandelpad in de duinen heraangelegd in kleiklinkers, waardoor het beter toegankelijk zal zijn voor rolstoelen en kinderwagens. Er komt een nieuw verzonken uitkijkpunt in cortenstaal, waar wandelaars even kunnen uitrusten en genieten van het zicht op de zee en de duinbossen.   

In een tweede fase wordt de parking bij Park Lange heraangelegd: er komen meer dan 20 extra parkeerplaatsen, 3 laadpunten voor elektrische voertuigen en fietsenstallingen.  

Ook het fietspad dat over de parking loopt en de Leopold II-laan met de Koninklijke Baan verbindt, wordt opnieuw aangelegd, om de veiligheid van de fietsers te garanderen.   

Tot slot zal ook het huidige dierenparkje tussen de Leopold II-laan, de Parklaan en de Ringlaan heraangelegd worden als een echt buurtpark. Het wordt een recreatieve zone voor alle leeftijden, met een petanquebaan, bankjes en speeltoestellen. Ook het imposante beeld "Benjamin" van kunstenares Maen Florin, dat door de gemeente werd aangekocht in het kader van de Kunsttriënnale Beaufort, krijgt zijn definitieve plek in het nieuwe park.   

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Het gebied is eigendom van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Het gaat dus om een gezamenlijk project van de Vlaamse overheid en de gemeente De Haan, waarvan de gemeente slechts iets meer dan 1/5 moet bijdragen. Wij zijn de Vlaamse overheid dan ook bijzonder dankbaar voor deze goede samenwerking.”  

Komende maandag start de aannemer met de nodige voorbereidingen om de werf in te richten, de eigenlijke werken gaan op dinsdag 24 januari 2023 van start.   

Het duingebied wordt tijdens de werkzaamheden om veiligheidsredenen afgesloten voor alle gebruikers, ook voor wandelaars. Ook de parking bij Park Lange wordt afgesloten tot halfweg juli. Verder zijn er in de eerste fase geen extra verkeersmaatregelen van kracht.   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is