Ketnet wil een broertje

Door Wilfried Vandaele op 23 juni 2017, over deze onderwerpen: Media, Openbare omroep

De VRT wil op een nieuw tv-kanaal programma's voor peuters en kleuters uitzenden. De Vlaamse mediawaakhond zegt niet ja maar ook niet nee. Of Ketnet Jr er komt, ligt dus in handen van de politiek. Voor het zomerreces neemt de Vlaamse regering een beslissing. Krijgt uw peuter of kleuter binnenkort een eigen reclamevrije zender? Die vraag hangt nu al zes maanden boven de Reyerslaan, waar Ketnet zich voorzichtig voorbereidt op de komst van een babybroertje.

 

1. Waarom wil de VRT een extra kanaal?

Ketnet worstelt met de manier waarop het kinderen tot vijf jaar bereikt. Voor en na schooltijd mikt de kinderzender, met programma's als Rox, W817 en Karrewiet, uitsluitend op zes- tot twaalfjarige kinderen. Programma's als Kaatje, Bumba en Musti, bedoeld voor kinderen tot vijf jaar, staan overdag of ontiegelijk vroeg geprogrammeerd, overigens nu al onder het merk Ketnet Jr. Om alle kinderen te bereiken, heeft Ketnet naar eigen zeggen een extra lineair kanaal nodig, met dezelfde naam: Ketnet Jr.
Kan dat niet gewoon online? Ketnet zegt van niet. Uit een onderzoek in opdracht van de VRT blijkt dat vijftien procent van de Vlaamse gezinnen geen tablet in huis heeft. Het is haar opdracht om ook die vijftien procent te bereiken.
Veel ouders verkiezen tv ook boven andere schermen voor hun (jonge) kinderen. 'Samen kijken is een rustmoment en ouders vertrouwen het aanbod op tv meer', zegt het onderzoek. Bovendien, zo stelt Ketnet, zijn de buitenlandse commerciële kinderzenders die in Vlaanderen uitzenden wél ontdubbeld: er is Nick Jr en Nickelodeon, en Disney Channel en Disney Junior. 'Ketnet Jr zou de enige reclamevrije televisiezender zijn voor kinderen tot en met vijf jaar', stelt de VRT in zijn projectvoorstel.
Ook de Vlaamse animatiesector wordt beter van een extra kinderzender, want hij krijgt meer ruimte voor zijn reeksen. De openbare omroep maakt zich sterk dat Ketnet Jr geen extra kosten met zich brengt: omdat ze steeds een nieuw publiek aanspreken, gaan kinderprogramma's heel lang mee.

2. Wie is ertegen en waarom?

De commerciële kinderzenders, zoals pakweg VTMKZoom, Studio 100 en Cartoon Network. Zij vrezen dat de VRT te dominant wordt, om te beginnen op de aankoopmarkt van kinderprogramma's. Ze vinden dat de VRT zich nu al te agressief opstelt door, bijvoorbeeld, programma's van kinderspeelgoedgiganten als Lego ( Ninjago, Nexo Knights) en Playmobil ( Super 4) aan te kopen en uit te zenden. Ketnet verdient weliswaar geen geld aan die programma's, maar omdat de VRT ze aankoopt, verliezen de commerciële zenders de mogelijkheid om dat wel te doen.
Ketnet Jr zou rechtstreeks of onrechtstreeks ook kijkers wegsnoepen bij de commerciële zenders, waardoor die dan weer reclame-inkomsten verliezen.

Ook politiek blijkt de vraag van de VRT een heikele kwestie. Vooral de N-VA heeft het er moeilijk mee dat de VRT met het Ketnet Jr-plan op de proppen kwam net nadat de beheersovereenkomst afgesloten was. 'Dat verbaasde ons, omdat zij er bij de voorbereiding van die beheersovereenkomst met geen woord over gerept hebben', zegt mediacommissielid Wilfried Vandaele (N-VA). 'De kater van OP12 ( het derde lineaire VRT-kanaal waar enkele jaren geleden politiek stevig om gebikkeld is, red.) ligt nog vers in het geheugen. De N-VA hecht ook veel belang aan de pax media en er zijn redenen om aan te nemen dat Ketnet Jr het broze evenwicht zal verstoren.'

3. Wat zegt de mediawaakhond?

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de vraag van de VRT de voorbije zes maanden omstandig onderzocht en alle betrokkenen gehoord. Gisteren gaven ze hun conclusie vrij. 'Als de Vlaamse regering de bescherming en de promotie van de Vlaamse cultuur en identiteit belangrijker acht dan de wijzigingen in de bedrijfseconomische situatie in het Vlaamse medialandschap, adviseren we positief', stelt de VRM in een persbericht. Oordeelt de regering omgekeerd, dan is het VRM-advies negatief.
Voorlopig houdt de VRM het dus op een pover 'neutraal'. Dat is jammer. Want het advies was sowieso al niet bindend, maar door geen standpunt in te nemen legt de VRM de beslissing onomwonden en voor honderd procent in handen van de politiek.


4. Wanneer en hoe wordt erover beslist?

Hoewel de minister van Media Sven Gatz (Open VLD) het advies bij de VRM opgevraagd heeft, beslist hij hier niet alleen over. De hele Vlaamse regering beslist mee. Die zal zich er nog voor het zomerreces over buigen. Verwacht wordt dat het besluit valt op de allerlaatste ministerraad, op 14 juli, waarbij alle lades worden leeggehaald en de overgebleven dossiers in de weegschaal gelegd worden.

 

In De Standaard, 23 juni 2017, door Valerie Droeven

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is