N-VA vraagt VRT om ook websites te ondertitelen

Door Wilfried Vandaele op 4 december 2014, over deze onderwerpen: Media, Openbare omroep, Personen met een beperking

Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) pleit ervoor dat de VRT niet alleen de tv-programma’s die zij uitzendt ondertitelt, maar ook de videobeelden die zij op haar websites plaatst. Die vraag wordt al langer gesteld door doven en slechthorenden.

“Volgens de beheersovereenkomst moet de VRT tegen eind dit jaar al haar nieuws- en duidingsprogramma’s ondertitelen. Die ondertiteling moet de VRT stapsgewijs ook introduceren op haar websites. Het eerste doel wordt gehaald sinds september 2014, voor het tweede is nog werk aan de winkel”, aldus Vandaele.

De bevoegde minister van Media antwoordde in het parlement dat de VRT een stappenplan heeft uitgewerkt voor online-ondertiteling. Er zijn echter nog technische problemen die het overnemen van de reeds gebruikte teletekstondertiteling voor onlinegebruik bemoeilijken.

Testfase
“Er loopt wel een testfase om videobeelden op de website te ondertitelen en begin 2015 worden àlle tv-programma’s ondertiteld die online komen. In het voorjaar van 2015 zal hetzelfde gebeuren met een aantal beelden die niet op tv zijn uitgezonden, maar wel op de website worden geplaatst. In het najaar van 2015 ten slotte moet alles ondertiteld worden.”

Voor rechtstreekse uitzendingen of livestreaming is nog geen tijdpad uitgetekend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is