Nieuwssites openbare omroepen aan de ketting

Door Wilfried Vandaele op 26 juni 2018, over deze onderwerpen: Media, Openbare omroep

De Duitse openbare omroep moet op zijn nieuwssites meer de nadruk leggen op video, minder op tekst. Net als de VRT, eigenlijk.

In Duitsland hebben de krantenuitgevers vorige week een overwinning behaald. Ze sakkeren al langer op de openbare ­zenders ZDF en ARD, die met hun nieuwssites, bekostigd met belastinggeld, aan 'concurrentievervalsing' doen. Openbare omroepen krijgen een toelage om een audiovisueel aanbod te brengen, luidt het argument, niet om de krantensites te beconcurreren.

De uitgevers hebben nu hun slag thuisgehaald. Voortaan moeten de openbare zenders hun digitaal nieuwsaanbod grotendeels beperken tot video en audio. Tekst kan alleen nog ter aanvulling van audiovisueel materiaal, hebben de presidenten van de Duitse deelstaten vorige week beslist.

Omgekeerde beweging

De wrevel bij krantenuitgevers over publiek gefinancierde nieuwssites is geen louter Duits fenomeen. In Engeland wordt ­geprotesteerd tegen de digitale nieuwssite van de BBC, in Nederland tegen de plannen van NPO om meer in te zetten op digitaal nieuws.

In Vlaanderen is het van hetzelfde laken een pak. De nieuws­site van de VRT (voorheen de­redactie.be, nu VRTNws) is de krantenuitgevers al langer een doorn in het oog. In september ­vorig jaar schreven ze een brief aan de Vlaamse regering waarin ze de aanpak van de vernieuwde VRT-site aanklaagden. Volgens de uitgevers bevatte de vernieuwde VRT-site toen nog meer tekst dan deredactie.be voordien.

Nochtans moest die vernieuwingsoperatie net de omgekeerde beweging inzetten. In de beheersovereenkomst is opgenomen dat 'het audiovisuele aspect van de openbare omroep centraal staat in het digitaal aanbod'.

'De VRT lacht dus met wat wij vanuit het parlement en de regering vragen', vond Wilfried Vandaele, mediaspecialist van N-VA. 'De openbare omroep zoekt telkens de grenzen op van wat de ­beheersovereenkomst toelaat.'

Beterschap

Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) suste, de VRT beloofde beterschap: VRTNws zat in een overgangsfase, met de reorganisatie van de nieuwsdienst zou het aanbod video en audio toenemen. Is dat ook gebeurd?

'Er is in ieder geval beterschap', zegt Sandrien Mampaey, directeur van Vlaamse Nieuwsmedia, de belangenorganisatie van de Vlaamse krantenuitgevers. 'Toen VRTNws van start ging, maakte video hooguit 20 procent uit van het totale aanbod. Nu is dat toch 45 à 50 procent. Ook het aantal lange leesstukken is teruggedrongen: Björn Soenens, bijvoorbeeld, brengt nu videoreportages vanuit New York in plaats van zijn lange analysestukken.'

Of VRTNws zich consequent aan de afspraak houdt, laat Mampaey in het midden. 'In Duitsland is een arbitragecommissie samengesteld om te monitoren of de ­omroepen zich aan de nieuwe wetgeving houden', wil ze wel nog kwijt. 'Dat vind ik een goed idee.'

Sluitende afspraken

In Vlaanderen zijn zulke sluitende afspraken niet gemaakt. De VRT beloofde vorig jaar zelf te ­monitoren en te rapporteren. Bij de uitgevers is te horen dat van dat rapporteren in ieder geval nog niet veel in huis is gekomen. De VRT laat weten zich de voorbije weken alvast consequent aan die 50-procentregel te hebben gehouden.

 

De Standaard, 26 juni 2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is