Ook commerciële omroepen behalen doelstelling voor ondertiteling

Door Wilfried Vandaele op 9 oktober 2015, over deze onderwerpen: Media

Onze openbare omroep VRT doet al jaren inspanningen om programma’s toegankelijk te maken voor mensen met een visuele of een auditieve beperking. In de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT staat dat respectievelijk 95% van alle Nederlandstalige televisieprogramma’s en 100% van de nieuwsprogramma’s tegen eind 2014 moeten worden ondertiteld. De VRT haalt dat: 97,3 % voor de televisieprogramma’s en 100% voor de nieuws- en duidingsprogramma’s. Het mediadecreet bepaalt dat ook de commerciële omroepen actualiteitenprogramma’s en journaals toegankelijk moeten maken. Naast de verplichting tot het ondertitelen van journaals en actualiteitenprogramma’s,  krijgen die omroepen ook subsidies van de Vlaams Regering voor andere vormen van toegankelijkheid.  Uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA), blijkt dat ook de commerciële omroepen veel inspanningen leveren om die toegankelijkheid te garanderen.

Vandaele: “we stellen vast dat de twee commerciële omroeporganisaties, SBS – zeg maar Vier en Vijf - en Medialaan –zeg maar VTM -, ruimschoots aan de verplichtingen beantwoorden. In 2013 en 2014 werden alle journaals bij Medialaan en Telefacts 100% ondertiteld. Daarnaast werden ook enkele extra nieuwsuitzendingen en gebeurtenissen, bijvoorbeeld Jambers in de politiek, verkiezingsdebat Paul Magnette en Bart De Wever, enz...,  ondertiteld.  Het actualiteitenprogramma ‘De Ideale Wereld’ van SBS werd in 2014 vier dagen in de week met ondertiteling uitgezonden.

Eind 2012 legde de Vlaamse regering een subsidieregeling vast voor andere vormen van toegankelijkheid, bv. live – en gesproken ondertiteling. Die regeling stippelt een tijdpad uit met te behalen quota voor de commerciële omroepen. Met een totaal ondertitelingspercentage van 85% haalde Medialaan het vooropgestelde quotum van 50% voor 2014 met gemak. Ook SBS haalde met een ondertitelingspercentage van 87% het vooropgestelde quotum van 40%.

Wilfried Vandaele: “Deze cijfers stellen mij uiteraard  tevreden, maar het kan altijd beter. Zo zal er de komende jaren nog meer werk moeten gemaakt worden van de ondertiteling op andere platformen dan radio en televisie. Ook enkele programma’s van de commerciële omroepen die men online kan herbekijken, worden ondertiteld. Op dat pad moet men verder gaan. De N-VA vindt het toegankelijke maken van audiovisuele inhoud (op tv en online) een blijvend en belangrijk aandachtspunt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is