Ringlaan Wenduine: Vlaamse overheid verbreekt contract met aannemer

Door Wilfried Vandaele op 4 februari 2020

De werken aan de Ringlaan in Wenduine liggen al maanden stil en liepen intussen meer dan een jaar vertraging op. Aanslepende technische discussies over niet correcte uitvoering van de werken liggen aan de basis. “De gemeente krijgt heel veel vragen en kritiek, maar zit niet aan het stuur”, zei burgemeester Wilfried Vandaele in zijn inleiding. De opdrachtgever is inderdaad het Vlaamse Gewest, met name het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voor de wegenwerken en de coördinatie, en Aquafin voor de riolering. Het gemeentelijke aandeel in de rioleringen wordt opgevolgd door Farys.

Vertegenwoordigers van al die organisaties zaten achter de sprekerstafel. Ingenieur Humberto van Nunen van AWV voerde als enige het woord. Hij legde uit dat de Vlaamse overheid alles heeft geprobeerd om in der minne een oplossing te vinden met de huidige aannemer Aclagro, maar dat dit niet is gelukt. Het contract werd vrijdag uiteindelijk opgezegd. De bevolking van Wenduine werd maandagavond dus echt “vers van de pers” geïnformeerd.

Het grootste probleem blijken de rioleringsbuizen onder de rotonde ter hoogte van Manitoba te zijn: die werden slecht geplaatst en slecht gefundeerd. Maar ook ter hoogte van de molen moeten borduren herlegd worden. Nu het contract is stopgezet, zal de Vlaamse overheid een nieuwe aannemer zoeken om die fundering te versterken via speciale technieken en om een “kous” in de buizen aan te brengen zodat die ook aan de binnenkant verstevigd worden.

Hopelijk wordt een aannemer gevonden die dat werk nog voor de zomer kan klaren. Zekerheid dat het voor de zomer lukt, is er echter niet.  In ieder geval zal Wenduine wel toegankelijk blijven deze zomer. Voor de rest van de werken wordt eveneens een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.

Het publiek stelde heel wat vragen, o.m. over de timing. De werken werden aanvankelijk op 3 jaar geraamd, en nog maar een deeltje is uitgevoerd. Er blijft dus nog een lange weg te gaan. De handelaars vroegen een betere bewegwijzering, omdat het nu lijkt alsof Wenduine niet bereikbaar is. Ook kwam de vraag of er wel budget is om nu een nieuwe aannemer te zoeken, aangezien het budget nu “vastzit” aan het contract met Aclagro. Burgemeester Vandaele, tevens Vlaams volksvertegenwoordiger, bevestigde nadien in de wandelgangen dat hij in Brussel de toezegging kreeg dat het budget wel degelijk ter beschikking komt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is