Toch deel van vinvis Antonius bewaard !

Door Wilfried Vandaele op 2 november 2018, over deze onderwerpen: Natuur, Noordzee

Nadat vorige week de vinvis Antonius aanspoelde op het strand van de Haan (Vosseslag), meldden de media dat alles afgevoerd en vernietigd werd in het vilbeluik van Denderleeuw. Enkel de vin werd bewaard voor wetenschappelijk onderzoek, klonk het.

Op het einde van de gemeenteraadszitting vorige week bracht Wilfried Vandaele echter nieuws: hij had met de Universiteit Gent en het Koninklijk instituut voor Natuurwetenschappen afgesproken dat zij de kaken van de ’s ochtends aangespoelde vinvis voorlopig zouden bewaren in de faculteit dierengeneeskunde te Merelbeke.

Het karkas van de vinvis Antonius werd in snel tempo in stukken gesneden en afgevoerd voor vernietiging. Vandaele legde echter snel de nodige contacten en kon op de valreep bekomen dat de kaken (4 meter lang) gered werden. “Het zou mooi zijn als we hier een project rond konden maken, met foto’s en filmbeelden en een verhaal over ‘onze’ vinvis”, vindt Wilfried Vandaele. De universiteit bezorgt een offerte voor het prepareren van de kaken. Burgemeester Breemersch antwoordde dat hij Vandaeles voorstel genegen is en gisteren dinsdag besliste het schepencollege de kaken inderdaad te laten bewaren.

Wilfried Vandaele is bijzonder blij met deze goede afloop en zette reeds enkele ideeën op papier om er een educatief en toeristisch project rond te maken.


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is