Unizostage bij Vlaams parlement: onder Hanenaars

Door Wilfried Vandaele op 13 december 2017

Op dinsdag 5 en woensdag 13 december was Jérémie Mouriaux, zaakvoerder van Delhaize De Haan, als “stagiair” te gast bij Wilfried Vandaele, ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. Unizo selecteerde 10 zaakvoerders om aan het initiatief deel te nemen. Wilfried Vandaele “Jérémie was de enige stagiair uit De Haan en ik het enige parlementslid uit De Haan. Mooi dat ze ons aan elkaar hebben gekoppeld”.

Enige jaren geleden startte het Vlaams Parlement een samenwerking met VOKA, waarbij 10 bedrijfsleiders een paar dagen “meelopen” met een “peter” of “meter” in het Vlaams Parlement, en het parlementslid daarna een tegenbezoek brengt aan het bedrijf. Later werd een zelfde samenwerking gestart met de koepel van zelfstandigen en KMO’ers Unizo. Ook de milieubeweging en de culturele sector maakte al van de mogelijkheid gebruik om de werking van het parlement op die manier van binnenuit te leren kennen.

De eerste dag woonde Jérémie Mouriaux de fractievergadering van de N-VA bij. Dat is een besloten vergadering, waar buitenstaanders normaal nooit bij mogen zijn. Ook was hij aanwezig op een commissievergadering en een interne overlegvergadering over leefmilieu en ruimtelijke ordening. Omdat Wilfried Vandaele ook senator is, bezocht Jérémie Mouriaux ook de senaat.

De tweede dag was er een rondetafelgesrek over de verhouding tussen politiek en onderneming, en woonden de stagiairs de plenaire vergadering bij.

Vandaele: “Het is goed dat mensen uit het zakenleven eens zien hoe moeizaam en ingewikkeld politieke besluitvorming tot stand komt. Er zijn altijd compromissen nodig, en veel overleg. Een zelfstandige is gewoon snel beslissingen te nemen, want het is zijn verantwoordelijkheid. In de politiek moet je rekening houden met Jan, Pier en Pol”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is