Vandaele: ”VRT-nieuwssite veegt voeten aan beheersovereenkomst”

Door Wilfried Vandaele op 5 oktober 2017, over deze onderwerpen: Media, Openbare omroep

Enkele weken geleden schreven de Vlaamse krantenuitgevers een brief aan de Vlaamse regering waarin ze aanklagen dat de VRT op haar website eigenlijk een online krant aanbiedt. Dat is oneerlijke concurrentie tegenover de dagbladen, zeggen ze,  en het is ook niet in overeenstemming met de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en de openbare omroep.

Wilfried Vandaele (N-VA) ondervroeg hierover Mediaminister Sven Gatz. Vandaele wees erop dat zowel het parlement in een resolutie als de regering in de beheersovereenkomst, de openbare omroep uitdrukkelijk vraagt het broze ecosysteem op mediagebied niet te verstoren. Wat de website betreft, moet de VRT de klemtoon leggen op beeld en geluid. Tekst en grafieken hebben een ondersteunende rol.  Volgens de uitgevers bevat de nieuwe site van de VRT meer tekst dan vroeger.

De VRT lacht dus met wat wij vanuit het parlement en de regering vragen”, maakte Vandaele zich kwaad. Hij besloot: “Wij steunen de openbare omroep en waarderen die personeelsleden die het beste van zichzelf geven om kwaliteit te leveren, maar de VRT moet ophouden met telkens weer de grenzen op te zoeken van wat de beheersovereenkomst toelaat. Dat is geen goede zaak voor met medialandschap, en ook niet voor de VRT zelf”. Minister Gatz antwoordde dat hij van de VRT verwacht dat de nieuwssite voor het einde van het jaar beantwoordt aan wat de beheersovereenkomst zegt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is