Veilig welkom in De Haan

Door Wilfried Vandaele op 23 mei 2020

Lotte Beckers en Tine Peeters laten een voor- en tegenstander in duel gaan over een hot issue. Deze week: Oostends burgemeester Bart Tommelein wil dat mensen voor bepaalde zones van het strand reserveren. Een goed idee? Reserveren voor een dagje op het strand in De Haan? Zo ver wil Wilfried Vandaele niet gaan. 'Wij leggen vooraf vast hoeveel mensen er op het strand kunnen. En vol is vol.'

Hij hanteert het devies 'wie eerst komt, eerst maalt' op 'zijn' strand van twaalf kilometer.

"Reservaties en strandpassen, dat lijkt me voor De Haan té moeilijk. Wij hebben twaalf kilometer aan strand, en je kunt die lange strook op oneindig veel manieren bereiken, ook langs de duinen.

"Alle sympathie voor mijn buurman Bart Tommelein, maar hoe ga je die reservaties regelen? De mensen gaan toch spontaan naar de zee rijden bij mooi weer. Moet je hen dan teleurstellen wanneer ze geen 'ticket' bij zich hebben voor die welbepaalde dag? Wij willen zo ver niet gaan, maar voor Oostende kan het wel zinvol zijn.

"Of ik het discriminatie vind dat in Oostende de dagjestoeristen een strandpas moeten kopen? Niet echt, het is vooral een kwestie van organisatie. Het is dat of de absolute chaos in die stad.

"De Haan is een totaal ander soort gemeente. Wij hebben ongeveer 6.500 woningen voor vaste inwoners, 6.500 woningen voor tweedeverblijvers en nog eens 8.000 chalets, vissershuisjes en stacaravans. Bart heeft gigantisch veel eigen inwoners én gigantisch veel dagjestoeristen.

"Wat wij wel gaan doen, is ons strand opdelen in grote compartimenten met in- en uitgangen. Per blok zal er een bepaalde capaciteit gelden. 'Vol is vol', dat zal hier het devies zijn. En desnoods hanteren we het 'eerst komt, eerst maalt'-principe.

"Dat de inwoners en de tweedeverblijvers van De Haan eerder op het strand zullen zijn 's ochtends dan een dagjestoerist uit Hasselt, dat zit er natuurlijk wel dik in. Dat ga ik niet tegenspreken. Maar de Limburgers zijn toch zo fier op hun provincie? Daar kunnen ze toch ook op daguitstap? Grapje! Ik wil zeker Steven (Vandeput, collega-N-VA'er, ex-defensieminister en huidig burgemeester van Hasselt, TP) niet kwaad maken. (lacht luid)

"Voor elke zomerdag berekenen wij nu hoeveel mensen er in elk compartiment zullen passen. Dat is geen sinecure, want we moeten rekening houden met de dagelijks wisselende waterstanden. 21 juli is traditioneel een topdag voor ons, maar die dag is het ook hoogtij, dat wordt dus nog spannend.

"Wij zullen elektronisch tellen en jobstudenten en stewards inzetten om de mensen de afstanden te doen respecteren. Werkt dat niet, dan zal de uiteindelijke handhaving door de politie gebeuren via coronaboetes of door onze GAS-ambtenaren.

"Elk telsysteem op het strand zal haaks staan op het vakantiegevoel en de 'vrijheid, blijheid' die normaal gezien in de zomer aan zee moeten heersen. Maar ik ga toch behoorlijk streng zijn. We kunnen echt niet doen wat we al honderd jaar doen aan de kust, we moeten rekening houden met corona.

"Er is hier nu veel commotie omdat de strandcabines niet meer tegen elkaar gebouwd mogen worden, maar op één meter afstand moeten staan, met een zeil ertussen. Toch ga ik niet afwijken van dat standpunt. Gezondheid gaat voor, altijd.

"'Veilig welkom in De Haan', is onze slogan voor het zomerseizoen, en dat zal ik waarmaken."

 

Bron: De Morgen, 23 mei 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is