Verblijf niet in uw tweede kot

Door Wilfried Vandaele op 31 maart 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis, Veiligheid


Een tiental agenten controleerde zaterdagmiddag een camping in Wenduine (De Haan) op tweedeverblijvers. De politie schuwde de grote middelen niet: een drone uitgerust met warmtecamera.

De grootschalige controle werd uitgevoerd, omdat de boodschap bij tweedeverblijvers naar verluidt nog steeds niet is aangekomen. Politiezone Bredene/De Haan begon zaterdagmiddag met een camping in Wenduine, maar plant de komende dagen en weken nog controles over de hele politiezone.

Een verplaatsing naar de kust voor niet-bewoners is tegenwoordig verboden door de verspreiding van covid-19. 'Ik krijg dagelijks twintig telefoontjes van tweedeverblijvers of ze nog mogen afzakken. Telkens moet ik hen uitleggen dat dit verboden is', zegt Wilfried Vandaele (N-VA), burgemeester van De Haan. 'Dergelijke controles zijn dus broodnodig. Sommigen springen nog steeds veel te laks om met de federale maatregelen.'

Wie dus enkel controles op de invalswegen naar de kust vreest, heeft het mis. Ook tijdens je verblijf kan je beboet worden. In De Haan zijn er 7.500 tweede verblijven, goed voor 50 procent van de adressen.

Campings aan de kust zijn vaak ook een vaste verblijfplaats, maar die mensen werden wel degelijk met rust gelaten. Op voorhand werd een inventaris opgesteld van bewoners die permanent op de camping verblijven. Ook de nummerplaten op de parking van het park werden gescreend.

Opportunisten afschrikken

Een drone uitgerust met een warmtecamera vormde de eerste indicatie van bewoning. In amper 45 minuten werd het hele terrein afgespeurd. Als er bewoning werd vastgesteld, klopten de agenten aan. 'En wie geen reden heeft om hier te zijn, wordt weggestuurd met een proces-verbaal. Bij een eerste overtreding is dat meteen 250 euro', zegt Dennis Goes, woordvoerder van de politiezone.

Enkele minuten nadat de drone was opgestegen, was het al prijs: het ding bleef meteen boven een huisje zweven. 'We hadden niets anders verwacht', aldus Goes. 'Mensen moeten begrijpen dat dit ernstig is. Dergelijke acties moeten opportunisten afschrikken om nu naar de kust af te zakken.

Uiteindelijk bleken amper twee inwoners niet reglementair. Eentje daarvan beweerde dat zijn huis in Gent momenteel verbouwd wordt.

'Dat viel reuze mee', geeft burgemeester Vandaele nog mee. 'Het belangrijkste doel van de actie zaterdag: laten zien dat er wel degelijk gecontroleerd kan worden.'

 

Bron: De Standaard, 30 maart 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is