Versoepeling mondmaskerplicht

Door Wilfried Vandaele op 25 augustus 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis, coronavirus (SARS-CoV-2) en COVID-19

Deze zomer gold in De Haan de verplichting om een mondmasker te dragen. Die verplichting wordt nu versoepeld.
Burgemeester Wilfried Vandaele: “Al van in het begin van het seizoen kleurden wij, vaak als enige kustgemeente, geel of oranje op de ‘druktebarometer’ van Westtoer en Toerisme Vlaanderen. We hadden in de eerste helft van juli zowat 1/3 meer verblijfstoeristen dan op het zelfde ogenblik vorig jaar. Het was dus ongewoon druk bij ons.
Tegelijk wisten wij dat er met Covid-19 besmette mensen op ons grondgebied waren, terwijl wij volgens de officiële statistieken op dat ogenblik geen besmettingen hadden.  Dat kwam o.m. omdat tweede verblijvers die besmet geraken, niet bij ons worden geteld, maar in de gemeente waar ze gedomicilieerd zijn. Daarom hebben wij, in overleg met de gouverneur, beslist om een algemene mondmaskerverplichting in te voeren
”. Ook andere kustgemeenten deden dat.

Vandaele: “We hebben de verplichting ingevoerd op het hele grondgebied omdat dit duidelijk is en oeverloze discussies vermijdtMaar tegelijk spraken we af met de politie dat zij hier verstandig mee om zou gaan. Mensen werden dus niet beboet als ze geen masker droegen op een plaats waar het niet druk was. De cijfers bewijzen dat: in De Haan werden amper 8 boetes uitgeschreven. Ter vergelijking: in Blankenberge zijn er dat 950. Bij ons bleef het doorgaans bij een verwittiging. Alleen als mensen echt tegendraads waren, volgde een proces verbaal”.

Burgemeester Vandaele: “De bevolking stond massaal achter onze verplichting. Er was en is een zeer groot draagvlak voor. Zelfs al is het niet verplicht op de fiets, toch zie je veel fietsers met masker. Ik wil de bevolking dan ook uitdrukkelijk bedanken voor die medewerking". Van meet af aan hebben we gezegd dat we de maatregel zouden versoepelen per 1 september, op het ogenblik dat de toeristenstroom vermindert. In afspraak met Oostende en Bredene gaan we dat iets vervroegen: vanaf 26 augustus.

Uiteraard zijn er ook nog de verplichtingen die opgelegd worden door de Nationale Veiligheidsraad (bv in winkels) en door de gouverneur (bv op dijken).

Samengevat: vanaf 26 augustus is een mondmasker in De Haan nog enkel verplicht op de dijken, de hellingen en de trappen naar het strand, in de winkelstraten, op parkings (ook bij supermarkten en campings), in winkels, in restaurants en cafés tot je neerzit, en op markten, evenementen en kermissen. Ook in openbare gebouwen en op het openbaar vervoer. De volledige lijst staat op de website van de gemeente.

Wilfried Vandaele: “We vragen dat mensen hoe dan ook altijd een mondmasker bij hebben, en het opzetten als ze andere mensen tegenkomen. Ook op een wandelpad in het bos kan het immers bij momenten druk zijn”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is