VRT wil extra net: Ketnet Junior

Door Wilfried Vandaele op 9 december 2016, over deze onderwerpen: Media, Openbare omroep

De VRT is van plan een extra lineair kanaal ter beschikking te stellen voor Ketnet, om op die manier de allerkleinsten beter te kunnen bereiken. De nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en de openbare omroep zegt hier niets over.

Wilfried Vandaele, mediaspecialist voor de N-VA in het Vlaams Parlement, is niet blij met het nieuws: “Ik vond het een paar weken geleden al onbegrijpelijk dat  de CEO van de VRT, in dezelfde week waarin werd bekend gemaakt dat er bespaard moet worden en dat er minder personeel zal zijn, op de radio zei dat er een nieuwe huisstijl met nieuw logo in de maak is. We weten dat zoiets veel geld kost. Dat men nu ook nog een extra kanaal voor Ketnet wil, Ketnet Junior, snap ik helemaal niet meer. Enige tijd geleden deed de VRT immers al eens een proef met  Ketnet+. Het initiatief werd afgevoerd toen men de ontkoppeling tussen Ketnet en Canvas had verkregen. Toen luidde het argument dat het beter was met bv internet te werken (“360° model”). Een extra net vond men toen niet (meer) zinvol. Nu wil men alles blijkbaar van voren af aan herbeginnen?

De vraag rijst ook of het wel netjes is van de openbare omroep om een nieuw initiatief te starten terwijl de private markt al heel wat kinderprogramma’s te bieden heeft (Nickelodeon Jr, Disney Jr).
Vandaele: “ Uiteraard is het positief dat Ketnet reclamevrij is en het de eigen Vlaamse producties stimuleert, maar ik vraag me af of het de taak van de VRT is om de private omroepen hier extra te gaan beconcurreren.”

Extra lineaire kanalen liggen gevoelig bij de politiek. Het fameuze “derde net”, OP12, botste destijds op scherpe kritiek. Het werd dan ook stopgezet vorig jaar. Zo’n extra net zal uiteraard ook een flinke duit kosten. “Toch een vreemde beslissing van een VRT die tegelijk moord en brand schreeuwt over de besparingen”, vindt Wilfried Vandaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is