Vuurwerk ook voor de natuur geen goede zaak

Door Wilfried Vandaele op 31 december 2015, over deze onderwerpen: Natuur

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts riep op dat mensen zoveel mogelijk het vuurwerk achterwege zouden laten op oudejaarsavond. Huisdieren en boerderijdieren raken immers in paniek door de knallen en lichtflitsen en elk jaar zijn er gevallen van dieren die daardoor dodelijke verwondingen oplopen.

Weyts’ partijgenoot Wilfried Vandaele, Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA), breidt de oproep uit naar dieren in de natuur. “Vogels bijvoorbeeld die midden in de nacht worden opgeschrikt door vuurwerk en opvliegen, kunnen dat met hun leven bekopen”, aldus Vandaele, coördinator voor de N-VA in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.

Vandaele geeft als concreet voorbeeld zijn eigen gemeente De Haan, waar momenteel –zoals elke winter- opnieuw duizenden ganzen overwinteren in de polder. De Kleine Rietgans, die broedt op Spitsbergen, overwintert massaal aan de Vlaamse kust: zo’n 20.000 tot 30.000 exemplaren. Wilfried Vandaele: “Op sommige ogenblikken bevindt 90% van de wereldpopulatie van de kleine rietgans zich in onze streek. Het voortbestaan van die beschermde soort ligt dan in onze handen”.  Mede om die reden spande Wilfried Vandaele zich ook jarenlang in voor een betere bescherming van de historisch permanente graslanden, wat hem in 2015 uiteindelijk ook gelukt is.

Ook de kolgans, die in Rusland en Siberië broedt, is in de winter te gast aan onze kust. De kolgans is minder zeldzaam en slechts 5% van hen overwintert hier. Als er vuurwerk is, vliegen de ganzen bij duizenden verschrikt op. Ze kunnen daarbij bv. tegen prikkeldraad in de weiden vliegen. Wilfried Vandaele: “niet alleen voor de huisdieren maar ook voor de vogels in het wild is vuurwerk afsteken dus geen goede zaak”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is