Kaak van vinvis Antonius terug in De Haan

Door Wilfried Vandaele op 10 mei 2019, over deze onderwerpen: Noordzee


De kaakbeenderen van vinvis Antonius, die vorig jaar aanspoelde op het strand van Vosseslag, zijn terug in De Haan. Ze worden de blikvangers van een grote expo over strandingen aan de kust.

Op 25 oktober vorig jaar spoelde rond 2 uur 's nachts op het strand van Vosseslag een vinvis aan. Omdat het de dag van de heilige Antonius was, gaven de onderzoekers hem toepasselijk die naam. Het dier was achttien meter lang en woog dertig ton. Antonius was vijf dagen eerder nog levend opgemerkt voor de Nederlandse kust. De autopsie wees uit dat het een natuurlijke dood was gestorven.

Het was huidig burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA) die erin slaagde om iets van de vinvis, met name de kaakbeenderen van 176 kilogram zwaar en ruim vier meter lang, te laten bewaren. “Ik was heel blij toen dat lukte”, legt de burgemeester uit. “Het was niet vanzelfsprekend omdat het kadaver weg moest voor springtij. Toen de mensen van de UGent en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen al volop bezig waren het in stukken te snijden en af te voeren, heb ik zowat al mijn contacten in de sector opgebeld.

Het moest snel gaan want het netjes uitsnijden, onder meer van de kaken, kost extra tijd”, zegt Vandaele. “Bovendien is het proces om ze te preserveren een dure bedoening. Er komen heel wat producten en vooral manuren aan te pas. Uiteindelijk heb ik een deal kunnen sluiten met de UGent om de kaakbeenderen te bewaren voor een vriendenprijs: 8.000 euro.”

Metalen constructie

Na een behandeling die maanden duurde, kwamen de kaakbeenderen woensdag per vrachtwagen terug naar De Haan, en dat met een bijzondere bedoeling. “Ze zullen de blikvanger worden van een unieke tentoonstelling die niet alleen met foto's en filmpjes het verhaal van Antonius zal brengen, maar ook dat van eerdere strandingen van zeezoogdieren in De Haan en aan de kust. Zo zullen we onder meer schedels tentoonstellen van een vrouwelijke orka met jong, die in 1843 in Wenduine aanspoelden”, zegt Vandaele nog.

De expo vindt deze zomer plaats in zaal 't Schelpestik, aan de Vosseslag, waar Antonius aanspoelde. De restanten worden voorlopig opgeslagen in een loods. Intussen wordt gewerkt aan een metalen constructie om ze op te bevestigen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is