Drempelverhogend

Tussen de 100 en de 150 miljoen euro per jaar kost de opruiming van zwerfvuil aan de Vlaamse gemeenten. Statiegeld voor blik en PET-flessen volstaat niet. Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele kent de problematiek: “Statiegeld werkt drempelverhogend en verhoogt de consumptieprijs. We moeten ambitieuzer zijn.”

Winkeltoerisme

Zijn collega Matthias Diependaele treedt Vandaele bij. Hij wijst op het risico van winkeltoerisme. “We zouden afval uit het buitenland importeren in plaats van het in te zamelen”, zegt Diependaele. Vandaag komt al zeven procent van alle drankverpakkingen uit het buitenland.

Meetbare inzameldoelstellingen

Vandaele en Diependaele willen de producenten hun verantwoordelijkheid laten opnemen. Fost Plus moet transparante en meetbare inzameldoelstellingen vooropstellen. Bovendien moeten alle huishoudelijke verpakkingen in de blauwe zak kunnen. “Komt dat afval toch op de openbare weg, dan moet Fost Plus het zelf opruimen of de opruiming betalen”, legt Wilfried Vandaele uit.

Verbruiker sensibiliseren

Maar ook de consument moet zijn verantwoordelijkheid nemen, meent Matthias Diependaele. “We moeten mensen verder sensibiliseren, maar ook bestraffen indien nodig”, besluit Vlaams Parlementslid Diependaele.

Onderwerpen