Verpakkingssector komt op vraag van de N-VA met eigen afvalplan

Door Wilfried Vandaele, Bart Nevens op 6 juni 2018, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Afval
Producten met plastic verpakking in winkelmand

In de discussie over plastic, zwerfvuil en ander afval en over statiegeld heeft de N-VA steeds aangedrongen op meer duidelijkheid, over bijvoorbeeld de kostprijs voor de consument. De N-VA bepleitte ook een maximale producentenverantwoordelijkheid.

Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele: “We wilden dat de overheid aan de verpakkingsindustrie hoge doelstellingen voor inzameling en recyclage zou opleggen, en het aan de sector zelf zou overlaten om te bepalen hoe ze die doelstellingen haalt. Als dat zonder statiegeld kan, graag.” Want het beleid en het debat moet over meer gaan dan enkel statiegeld. “We hebben altijd gezegd dat we het brede probleem van zwerfvuil willen aanpakken. Niet enkel de drankverpakkingen, maar ook de folies, de botervlootjes enz, en zelfs kauwgom en sigarettenpeuken”, vult Vlaams Parlementslid Bart Nevens aan.

Vanuit die filosofie legde de Vlaamse Regering de bal in het kamp van de bedrijven die die afvalberg creëren. De supermarkten, kleinhandelaars en voedingsindustrie kregen de opdracht zelf een aanpak voor het afvalprobleem (plastic, zwerfvuil,...) uit te werken. Wilfried Vandaele: “De verpakkingsindustrie kwam met een plan maar een eerste voorstel vonden wij te zwak. Nu komen ze met een aangescherpt voorstel. Het aandringen van de N-VA bij de sector heeft resultaten opgeleverd: het nieuwe voorstel is een stap in de goede richting, maar het moet nog worden bijgevijld”, aldus Nevens en Vandaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is