Vlaams Parlement breidt renteloze energieleningen uit

Door Andries Gryffroy, Inez De Coninck, Wilfried Vandaele op 27 april 2022, over deze onderwerpen: Een huis kopen, Energiebeleid, Huren
koppel renoveert huis

Naar analogie met de ‘MijnVerbouwPremie’, wat een vereenvoudiging was van de bestaande renovatie- en energiepremies, wil het Vlaams Parlement nu ook ‘MijnVerbouwLening’, samen met bevoegde ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele, in het leven roepen. Het voorstel wil de bestaande leningmogelijkheden van de Vlaamse overheid in de beleidsdomeinen Energie en Wonen op elkaar afstemmen. Daarbij wordt de reikwijdte van de huidige renteloze lening uitgebreid met ondersteuning om ook de woningkwaliteit te verbeteren. Het voorstel van Andries Gryffroy, Inez De Coninck en Wilfried Vandaele werd vandaag goedgekeurd in de commissie van het Vlaams Parlement.

Door het groeperen van bestaande leningmogelijkheden in ‘MijnVerbouwLening’ zal deze lening kunnen aangesproken worden voor zowel energierenovaties als maatregelen om de woonkwaliteit van de woning te verbeteren. “Het te lenen bedrag wordt zo opgetrokken van 15.000 tot 50.000 euro, de maximale looptijd wordt opgetrokken tot 25 jaar. Op die manier willen we de dienstverlening van de Vlaamse Overheid efficiënter, toegankelijker en transparanter maken. Samen met de ‘MijnVerbouwpremie’ moet dit invulling geven aan de oprichting van een uniek Verbouwloket in 2023”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy.

Inez De Coninck en Wilfried Vandaele: “We zorgen ook voor administratieve vereenvoudiging voor wie wil renoveren. Iedere particulier en elk bedrijf moet maar één verbouwlening aanvragen voor alle renovaties en energiebesparende investeringen. Een transparant en duidelijk systeem van premies en leningen kan burgers aanzetten om hun woning te gaan renoveren.”

Meer informatie over 'MijnVerbouwLening" vind je hier

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is