De straffen die het Spaanse Hooggerechtshof uitsprak, tarten elke verbeelding. “Democratisch verkozen politici en burgers worden veroordeeld en opgesloten voor het uitoefenen van hun politieke activiteiten. Dat is ontoelaatbaar”, zegt Vanlouwe. Samen met de andere meerderheidspartijen vraagt hij daarom gratie voor de veroordeelde politici en leiders van de burgerbeweging.

Catalaanse zaak vraagt politieke oplossing

Het is onaanvaardbaar dat vandaag in Europa mensen worden opgesloten en veroordeeld voor hun politieke mening. “Politieke conflicten kunnen enkel via dialoog en niet via rechtbanken of repressie worden opgelost. Europa moet de fundamentele rechten en vrijheden zoals het recht op vrije meningsuiting en democratie blijven verdedigen. Zeker in eigen zijn eigen lidstaten”, aldus Vlaams Parlementslid Vanlouwe.

Aandringen op dialoog

In oktober 2017 keurde het Vlaams Parlement al een resolutie waarin de internationale gemeenschap werd opgeroepen om een bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering. “Vandaag moeten we helaas vaststellen dat er niets gebeurt. Het oorverdovende stilzwijgen van de Europese Commissie werkt dialoog niet in de hand maar juist tegen. Wij blijven dan ook – meer dan ooit – aandringen op een politieke dialoog tussen Barcelona en Madrid en vragen dat de Europese en internationale gemeenschap niet langer wegkijken, maar hierin bemiddelen”, besluiten Karl Vanlouwe, Joris Nachtergaele en Wilfried Vandaele.